Badkamerradiator: het pareltje van je badkamer

Wanneer je je badkamer aan het verbouwen bent en een designradiator overweegt, zijn er vele zaken waar je aan moet denken: sanitair, tegels, kleurstelling, enzovoorts. Een vaak ondergeschoven kindje is de radiator.

En dat is jammer, maar ook niet erg handig. Want zo’n radiator kan aardig wat plaats in beslag nemen. En als deze ruimte niet is gereserveerd, dan heb je een probleem.

Van tevoren bedenken welke soort radiator je wilt is van groot belang. Tegenwoordig zijn er veel mensen die een designradiator kopen in plaats van een ouderwets apparaat.

En terecht: Er zijn zo veel mooie modellen beschikbaar en ze zijn al lang niet meer zo duur als 10 jaar geleden.

Duurzame onder de douche

De designradiator

De designradiator deed zo’n 25 jaar geleden zijn intrede in ons land. Toen nog een erg duur apparaat dat alleen door sommige mensen betaald kon worden, ontwikkelde het apparaat zich tot mainstream niet al te lang daarna. De eerste modellen waren vrij standaard: een witte radiator met ronde buizen die je in het midden van je muur plaatste in plaats van aan de onderkant. Rond 1990 zijn de designradiators flink in prijs gedaald, mede door een boel concurrentie vanuit het verre Oosten (lees: China). Heden ten dage kun je voor een slordige 100 euro al een aardig radiatortje kopen.

Toch loont het om goed om je heen te kijken naar de verschillen en een goede keuze te maken. Jouw designradiator zal immers jarenlang in je badkamer tentoongesteld worden. En dan mag hij er natuurlijk wel fatsoenlijk, als niet chique uitzien.

Waar te plaatsen?

Als je voor een designradiator kiest, dan zie je meteen het grootste verschil met een standaard radiator. Hij dient namelijk hoger aan de muur gehangen te worden en hangt op die manier aardig in het zicht.

Dit is uiteraard bewust gedaan, want het is een pronkstuk in je badkamer. Daarnaast is hij ook heel handig, bijvoorbeeld om je (natte) handdoeken aan te hangen en om van heerlijke warmte op lichaam hoogte te genieten.

Waar ga je je radiator nu ophangen? Een tip is om dit zo dicht mogelijk bij de douche te doen. Hier is het gemakkelijk grijpen naar je afdrooghanddoek na het douchen. Zorg dat er genoeg plaats is aan de muur. Een radiator moet ruimte hebben om zijn warmte te kunnen verspreiden. Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van de designradiator die je uiteindelijk kiest. 

Grootte van je radiator

Ga eerst eens na hoeveel ruimte je in je badkamermuur hebt en hoeveel van dit oppervlak je wilt besteden aan je nieuwst badkamermeubel. Denk hierbij aan het feit dat je waarschijnlijk ook nog wel een spiegel, wandkaste en douchekolom wilt laten plaatsen (of al hebt). Een designradiator is het mooist als hij wat vrij hangt en nét niet te groot is. Je kunt een designradiator meestal horizontaal of verticaal ophangen. Logischerwijs is de horizontale versie de beste keuze als je wat minder ruimte hebt. Het is handig om dan bij het bestellen van je designradiator te checken of deze houding ook mogelijk is bij het model dat jij op ogen hebt.

Installeren

Het installeren, ofwel ophangen, van je radiator is niet erg moeilijk. Een boor, waterpas en wat schroeven zullen voldoende zijn om je nieuwste aanwinst aan de muur te bevestigen. En dan nog even aansluiten op een bestaande buis. Het wordt uiteraard wel wat lastiger als deze buis nog moet worden verplaatst. Dan ben je al snel aan het frezen in je muur en kun je waarschijnlijk wel wat expertise gebruiken. Voor een doorgewinterde klusjesman is dit helemaal geen probleem. Afhankelijk van de lengte van de verlenging zal dit binnen een uurtje of binnen een dag gedaan zijn. Dus mocht je toch niet helemaal zeker van je zaak zijn, kijk dan of er iemand in de buurt is die je kan helpen. Je kunt zelf al wat voorwerk doen door bijvoorbeeld te slopen waar dat nodig is.

Capaciteit

Hoeveel capaciteit heb je nodig om in je gehele badkamer lekker te kunnen genieten van de warmte? Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je badkamer.

Er zijn handige calculators online te vinden waarmee je de exacte capaciteit kunt uitrekenen. Ga je uiteindelijk je designradiator bestellen? Doe dan eerst een capaciteitscheck.

 

De kleur

Alhoewel veruit de meeste modellen nog steeds wit of gebroken wit zijn, zijn er ook donkere kleuren designradiatoren te krijgen. Dat is wel net even iets anders dan de standaardkleuren. Je designradiator wordt meteen een blikvanger, maar pas op dat je niet overdrijft.

Je apparaat moet wel goed tot zijn recht kunnen komen. Een donkere kleur is echt alleen aan te raden als de rest van je badkamer (heel) licht getint is.

Anders wordt het maar een donker plekje en valt de radiator ook minder op. Kijk dus goed naar de contrasten in je badkamer alvorens een beslissing te nemen.

Prijs

Al eerdergenoemd is de prijs van je radiator. Een gemiddelde designradiator ligt zo rond de 300 euro. Uiteraard kun je ze nog veel duurder en ook wel wat goedkoper vinden. Het allerbelangrijkste is echter dat het de juiste radiator is voor jouw badkamer.

En daarmee wordt niet alleen de prijs bedoeld, maar vooral de stijl, capaciteit en afmeting. Bedenk dat dit praalstuk een hele lange tijd in het zicht zal staan, dus het loont de moeite een paar extra tientjes uit te geven voor een langdurig effect. Goedkoop is ook nog eens duurkoop. Let dus bijvoorbeeld op het materiaal van de bevestigingsmaterialen (plastic versus metaal) en de garantie die met je aankoop wordt meegeleverd.

Tot slot

Als alles hangt en werkt is er nog maar één ding te doen: genieten van je nieuwste aanwinst. Je hebt je project afgerond en nu is het tijd om eens lekker te douchen, in bad te gaan, of gewoon in de badkamer te chillen. Je mag trots zijn op je project en het resultaat dat je hebt geboekt. Jij kunt nu anderen adviseren die een dergelijk avontuur aan willen gaan. Wees eerlijk en oprecht en je zult zien dat je met enthousiaste energie zal willen starten met een volgend project. Succes!