Douchecabines

Een moderne badkamer heeft tegenwoordig een mooie douchecabine in de hoek staan. En dat is niet voor niets. Douchecabines zien er namelijk niet alleen strak en luxe uit, ze zijn meestal ook nog eens compleet let verschillende technische snufjes.

Hand- en topdouche, mengkraan, verlichting, radio, ventilator, enzovoorts. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een douchecabine die het heeft.

Natuurlijk komt zo’n douchecabine met de nodige uitdagingen. Ook is niet ieder huis of badkamer geschikt voor zo’n groot modern ding. Douchecabines bestellen moet daarom goed worden overwogen alvorens je van start gaat.

Of het allemaal de moeite waard is? Bepaal dit zelf nadat je de volgende tips hebt doorgelezen. Waar moet je nou op letten als je een douchecabine wilt kopen? En welke features passen bij jou? Hopelijk kun je daarna voor jezelf een goede keuze maken voor of een douchecabines een aanwinst voor jouw badkamer kan zijn.

Duurzame onder de douche

Montage

Het allerbelangrijkste van je douchecabine is de installatie. Menigeen heeft zich wel eens laten verleiden tot aanschaf van een cabine die op het eerste oog simpel en eenvoudig leek.

Echter, bij aankomst in je badkamer bleek het toch niet zo eenvoudig om de cabine aan te sluiten.

Het ontbreekt vaak van een goede handleiding en, helaas, betekenen meer features ook meer installatie uitdagingen.

Het loont de moeite om rond te vragen wat installatie door een erkende monteur zou kosten. Of misschien biedt de winkel waar je je douchecabine uiteindelijk gaat kopen deze service wel aan.

Onderdelen

Er worden vaak klachten gelezen over incomplete douchecabines. Omdat de cabines vaak in het buitenland (lees: China) worden gemaakt, is het voor de verkoper moeilijk te controleren of zijn geleverd product helemaal in orde is.

Ook het nabestellen van onderdelen kan even duren. En als er dan ook nog eens geen modellen meer op voorraad liggen, heb je een groot probleem.

Een douchecabine is ook niet zo gemakkelijk terug te sturen, dus wees hier alert op. Vraag je verkoper bijvoorbeeld naar de garantie als een dergelijke situatie zich voor zou doen.

Materiaal

Douchecabinewanden kun je voornamelijk kopen in twee materiaalsoorten: glas en plastic. Glas geeft een luxere uitstraling, maar is ook breekbaar.

Glas is ook lastiger schoonmaken dan plastic, omdat je vaak de strepen van het water nog ziet nadat je er met een trekkertje overheen bent gegaan.

Daartegenover staat dat glas (veel) langer meegaat. Glas is wel iets duurder, dus maak een afweging die bij jou budget past.

 

Deuren

Je kunt kiezen voor verschillende soorten deuren voor je douchecabine. Een kleinere ruimte heeft al snel veel voordeel door gebruik te maken van een schuifdeur, terwijl een wat groter opgezette badkamer juist extra luxe lijkt door grote openslaande deuren.

Mocht je voor deze laatste optie gaan, bekijk dan goed tot hoever de deuren openslaan en bedenk dat er ook als de deuren openstaan het handig is als er nog mensen langs kunnen lopen.

Kranen

Er zijn verschillende kranen te koop voor je douche. Soms zit deze er standaard in, maar soms loont het de moeite om een nieuwe te kopen. Wellicht is het in jouw gekozen douch wel mogelijk een regendouche te plaatsen, bijvoorbeeld. Of misschien wil je een kraan die net iets meer waterbesparend is dan de standaard kraan. Kijk dus goed of de douchecabines ”customizable” zijn.

Ga ook na of je je douche en kranen in de cabine wilt hebben, of liever rechtstreeks aan de muur. Dit is natuurlijk een wereld van verschil en zal de keuze van je cabine voor een groot deel bepalen. Als je mooie wandtegels hebt loont het zeker de moeite om te kijken naar halfopen douchecabines, zodat je tegels terugkomen in je cabine.

Douchecabine bestellen

Een mooie douchecabine kan vaak op voorhand besteld worden en vervolgens later in de winkel opgehaald worden. Een goed moment om de verkopende partij te vragen het product na te lopen. Zo komen zij en jij niet voor verrassingen te staan nadat het product in je badkamer helemaal is uitgepakt.

Douchebak

Ga je je douchecabine rechtstreeks op de grond installeren, or kies je toch voor een douchebak? Dit hangt af van wat jij zelf het mooiste vindt. Een douchebak is veel makkelijker schoon te houden, terwijl een douchecabine op de grond een veel natuurlijkere look heeft.

Heb je mooie tegels in je badkamer en wil je deze laten terugkomen in je douche, dan is grondmontage zeker aan te raden. Denk daarbij wel aan een dorpel en een speciale douchegoot.

Hier komt enige technische kennis bij kijken. Het geheel moet ook wat aflopen richting het gootje, zodat het water netjes naar de afvoer stroomt.

Technische snufjes

Zoals al eerder omschreven, kun je kiezen voor allerlei trendy snufjes aan je douchecabine. Hieronder volgen de opties die op dit moment erg in zijn. Kies voor jezelf welke opties jij op je douchecabine wilt hebben en overleg dit met de verkoper.

  • Regendouche
  • Hydromassage
  • Stoombad
  • Waterontharder
  • Afstandsbediening
  • Ledverlichting
  • Geurdispenser
  • Bluetooth aansluiting
  • Radio/mp3
  • Vloerverwarming

 

Welk model te kiezen?

Je douchecabine bestellen doe je pas nadat je alle bovenstaande criteria zorgvuldig hebt bestudeerd en je zeker weet dat de nodige technische kennis in jouw huis aanwezig is en dat de aansluitkosten te realiseren en te bekostigen zijn. Het bestellen kun je op het internet doen, of gewoon in de winkel. Vaak is een winkel hierbij handiger, omdat je dan ook meteen kunt vragen naar eventuele garantie van je cabine. Kies een model dat past bij jou, je huis en je badkamer.

Tot slot

Uiteindelijk zul je zien dat je al het harde werk, bloed, zweet en tranen, jouw droomdouche een echte eyecatcher is in je badkamer. Je kunt trots zijn op je nieuwste aanwinst. En omdat je zelf, al dan niet met behulp van een professional, de gehele installatie hebt gerealiseerd, kun je nu zelf aan de slag met mensen adviseren over de “do’s en don’ts” van de douchecabine. Als allerbelangrijkste: Je kunt nog jarenlang genieten van een heerlijk ochtendritueel en de waarde van je huis gaat ook nog eens omhoog.