Een goede douche begint bij een goede wand

Douchen is iets wat de meeste van ons dagelijks doen, waarbij douchewanden iets zijn waar we nauwelijks bij stilstaan. De meeste mensen genieten van de rust dat douchen met zich meebrengt. Even geen ander geluid dan vallend water.

Geen roepende kinderen of harde muziek. Even lekker jouw momentje van complete kalmte.

Eens in de zoveel tijd is het tijd voor vernieuwing. Tijd om je badkamer te moderniseren, zodat je nog meer van je privéruimte kunt genieten. Het douchegedeelte is het belangrijkste onderdeel van zo’n verbouwing, want hier sta je immers elke dag.

En je hebt zo veel keuze, dat je er duizelig van wordt. Ga je voor een douchecabine of een losse douchewand? Welke kranen ga je installeren? En welke moderne snufje bouw jij in je badkamer in? Allemaal lastige vragen, dus tijd voor een aantal tips op een rij.

Duurzame onder de douche

Soorten douchewanden

Er bestaan verschillende soorten douchewanden. De ene nog mooier dan de andere. Tegelijkertijd is er ook veel prijsverschil en hebben we te maken met verschillende kwaliteitsniveaus.

De douchewand kenmerkt zich het meest aan het materiaal waarvan ze gemaakt is: glas of hard plastic. En beide hebben weer hun eigen voor- en nadelen. Zo is glas heel mooi in het aanzien, maar lastiger om schoon te maken. Plastic daarentegen gaat minder lang mee, maar is wel weer een stuk goedkoper.

Je kunt beide soorten wanden ook nog laten tinten, of zelf een kleur effect geven, zoals blauw of geel. Je zult voor jezelf moeten uitmaken wat je het mooist vindt en wat binnen je budget past. Bedenk dat naast de kosten voor je douchewand er ook nog installatie uren bijkomen. En, tenzij je dit zelf doet, kunnen deze aardig oplopen.

Installatie

Als je zelf wat handig bent aangelegd en goed technisch inzicht hebt, kun je ervoor kiezen om zelf je douchewandje te installeren. Met een waterpas, boor en wat schroefje kom je al een heel eind. Het is handig om een expert op stand-by te hebben voor het geval het toch niet helemaal gaat. En als je van tevoren al weet dat je dit taakje liever door een ander laat uitvoeren is het natuurlijk handig om vooraf te weten wat dit zal gaan kosten.

Deuren

Vaak wordt bij een douchewand ook meteen aan een douchedeur gedacht. Afhankelijk van jouw situatie kan het praktisch zijn neen dergelijke deur meteen aan te schaffen in dezelfde stijl als je douchewand.

Is je wand van glas, dan is een glazen deur natuurlijk een perfecte combinatie. Een douchedeur kan vooral handig zijn in wat kleinere badkamers, waarbij het water van de douch wellicht tot buiten de douche spettert.

Een mooie doorzichtige deur houdt deze spetters dan prima tegen en zorgen ervoor dat al het overtollige water netjes naar het gootje stroomt.

Bij het kiezen van een deur is een doorzichtig model toch wel de beste keuze, maar er bestaan ook deuren die ondoorzichtig zijn. Kijk goed rond wat jij het mooiste vindt en wat het beste bij jouw badkamer past.

Douchebak

De keuze voor een douchebak moet ook van tevoren overwegen worden. Een douchebak is erg praktisch en gemakkelijk aan te sluiten, maar is ook weer een kostenpost en sommige mensen vinden het gewoon geen mooi ding.

Als alternatief kun je je douchewand gewoon op de grond monteren. Bedenk dan wel dat je dan ook zelf een afvoer moet regelen en dat de vloer wat moet aflopen. Tevens is het vaak handig om een dorpel te plaatsen, zeker in wat kleinere ruimtes.

 

Douches

Op je douchewand kun je een mooie douche installeren. Je kunt er ook voor kiezen om je douche rechtstreeks op je muur te bevestigen.

Douches en douchekoppen zijn er in talloze modellen en verschillen erg veel van prijs. Ook hier komt materiaal weer naar voren, want veel van de goedkopere varianten zijn gemaakt van plastic in plaats van metaal.

Metaal gaat uiteraard langer mee dus, afhankelijk van je budget, geniet hier de voorkeur.

Je douchewand bestellen

Bestellen van zowel je douchewanden als je douchedeuren, douchekoppen en douchekolommen kun je gewoon via internet doen. Een tip hierbij is wel om een bekende winkel te kiezen. Het liefst een winkel waar je je product in de winkel kunt ophalen.

Douchewanden zijn geen goedkope uitgaves en het is toch handig om een verkoper rechtstreeks te woord te kunnen staan mocht er iets aan de hand zijn. Bespreek ook even de garantie. Douchewanden zijn meestal vrij groot, dus wordt deze ook gratis opgehaald als blijkt dat hij niet correct is geleverd?

En hoe zit het met schade of ontbrekende onderdelen? Zeker bij een geïmporteerde douchewand kunnen onderdelen wel even op zich laten wachten. En tot die tijd staat je project stil.

Het installeren

Nadat je alle keuzes hebt gemaakt en al je onderdelen binnen zijn, kun je aan je klus beginnen. Het is belangrijk dat je vooral de rust bewaard.

Je kunt een dergelijk project beter goed van tevoren doornemen dan gewoonweg beginnen en kijken waar het schip strandt. Je zult ook wat doorzettingsvermogen moeten hebben, want een douchewand precies recht op zijn plaats krijgen valt nog niet mee. Zorg daarom dat je de genoemde klusjesman/ techneut als een plan B hebt klaarstaan.

Onderhoud

Zorg goed voor je douchewand, het heeft je immers genoeg zweet gekocht om hem te installeren!

Dagelijks even droogzemen met een trekzeempje en eens in de week afschrobben met schoonmaakazijn is een grote aanrader.

Eens in de 2 of 3 jaar moet je de kitranden vervangen. Wanneer je deze regels volgt zul je zien dat je nog jarenlang plezier hebt van je douchewand.

Tot slot

Vergeet niet jouw kennis te delen met anderen. Jij bent nu de expert en zij kunnen vast wel wat hulp gebruiken. Vertel over wat ze wel en niet moeten doen en waarom jij bepaalde keuzes hebt gemaakt. Als allerbelangrijkste tip: geniet van je nieuwste aanwinst! Of je nu hebt gekozen voor een hard plastic of glazen douchewand, een kleine of grote douchekop en een douchecabine met of zonder douchebak, het zal lekker genieten zijn om onder je prachtige douche. Je mag trots zijn op je prestatie.