Regendouche

Tegenwoordig willen veel mensen een mooie strakke badkamer. En daarbij is de douche vaak het pronkstuk. Dit is natuurlijk niet zo gek: de meeste mensen gebruiken het apparaat minstens één keer per dag en willen dit moment zo geriefelijk mogelijk maken.

Een regendouche is een luxe variant op de douches die beschikbaar zijn.

Deze categorie straalt luxe uit en geeft bovendien een veel fijnere ervaring dan een gewone ouderwetse douche.

Daarnaast zijn ze ook praktisch. Haren wassen gaat veel gemakkelijker als er meer water naar beneden valt.

En zeker als je wat breder gebouwd bent is het fijn dat je de doucheregen op heel je lichaam tegelijk kan voelen vallen.

Duurzame onder de douche

De uitvinding van de regendouche

Ongeveer 20 jaar geleden deed de regendouche zijn intrede in Nederland. De meeste huizen waren toen echter technisch nog niet genoeg voorbereid op de hoge wateraanvoer en warmte creatie die deze douche met zich mee zou nemen.

Mondjesmaat werden de huizen steeds moderner en begon de regendouche aan populariteit in te winnen. Tegenwoordig kun je een dergelijk systeem bij de meeste bouwmarkten halen en online zijn er nog veel meer varianten te vinden. Er zijn zelfs regendouches waar ook aan de zijkant water wordt gespoten.

Of dit systeem, of welk ander regendouchesysteem dan ook bij je past zul je zelf moeten bedenken, maar het is wel belangrijk dat je je eerst goed oriënteert op de voor- en nadelen van deze douches. Warmwaterverbruik en installatie vormen daarbij belangrijke factoren.

Deze factoren worden hieronder besproken, samen met nog wat andere tips die je hopelijk zullen helpen in het maken van de juiste keuze.

Waterverbruik

Een regendouche heeft natuurlijk een grotere kop dan een standaard douche. Dit betekent logischerwijs dat er ook meer water nodig is om een gewenste straal eruit te krijgen. Wanneer hier niet goed naar gekeken wordt heb je straks een mooie regendouche waar maar een dun straaltje doorheen sijpelt.

Niet erg handig dus. Meet daarom de waterdruk van je huis op. De gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 25 liter per minuut, terwijl een ouderwetse regendouche ongeveer 17 liter per minuut verbruikt. Er zijn ecologische regendouches oplossingen te koop.

Deze verbruiken weliswaar minder water, maar hebben ook de reputatie van een minder comfortabele douche ervaring. Kijk hier dus gedetailleerd naar als je een dergelijke oplossing interessant vindt.

Warmwater productie

Met een standaard warmwaterinstallatie kun je rekenen op 10 tot 13 liter water per minuut. Dit zal niet voldoende zijn om je regendouche optimaal te gebruiken.

Je zult dus eerst moeten meten hoeveel water er bij jou door de kraan loopt. Dit is heel simpel te doen door een emmer onder je kraan te zetten, nadat je de kraan hebt laten doorlopen totdat hij warm is. Zorg ervoor dat de temperatuur overeenkomt met de temperatuur waarop je meestal doucht.

Time vervolgens precies één minuut. Nadat je de kraan uit hebt gezet meet je hoeveel water er in de emmer zit.

De hoeveelheid water die jouw nieuwe regendouche nodig zal hebben ligt aan het model dat je uiteindelijk kiest, dus ga pas een regendouche bestellen nadat je precies weet hoeveel jouw huis aankan.

Warmwater productie verhogen

Als blijkt dat er niet genoeg warm water uit je kraan komt om je ideale regendouche te ondersteunen, dan zijn er nog een aantal, meer technische oplossingen die je kunnen helpen.

Over het algemeen zijn er 3 acties die je kunt ondernemen om je huis te upgraden naar een regendouche-ready niveau: je cv-ketel vervangen met een ketel die meer vermogen heeft, een elektrische boiler aansluiten die alleen voor je regendouche wordt gebruikt, of een speciale geiser aansluiten.

Cv-ketel

Het vervangen van je cv kan een goede oplossing zijn als je al een wat oudere ketel hebt. Je zult dan toch een nieuwe moeten kopen en het is dan slechts een kleine extra investering om te zorgen dat de nieuwe ketel net iets meer vermogen heeft om je regendouche te ondersteunen. Is je huidige cv-ketel nog niet zo oud, dan is deze oplossing wat duur. Het is aan te raden om advies in te winnen bij een professional. De cv-monteur weet alles over de aangeboden cv-modellen en kan prima advies geven welke cv het beste bij je regendouche past.

Elektrische boiler

Een aparte boiler aansluiten is een minder duur alternatief in vergelijking met je cv-ketel. Bedenk wel dat een boiler plaatsen wel betekent dat er weer een apparaat bijkomt dat moet worden bijgehouden en op een gegeven moment zal moeten worden vervangen.

En alhoewel boilers over het algemeen onderhoudsvriendelijk zijn en lang meegaan, zou je toch, voor een compleet plaatje, deze kosten moeten doorrekenen in je investeringsbegroting.

Geiser

Een extra gasdoorstroomgeiser is een alternatief voor de bovengenoemde boiler. Een geiser produceert warm water dat alleen voor je regendouche wordt gebruikt. E

en geiser is wat goedkoper dan een boiler, maar vergt wel meer onderhoud en gaat minder lang mee. Ook hier weer van groot belang om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

 

Hergebruik je warm water

Tot slot is het verstandig om te kijken naar warmwaterbesparing. Als je kijkt naar het watergebruik binnen je woning, dan staat de douche met stip op nummer één.

Met ruim 60 procent van al het water dat je dagelijks verbruikt loont het zich de moeite om te kijken naar manieren om het warme water dat wegstroomt op een of andere manier te hergebruiken om energie te besparen. Er zijn tegenwoordig een aantal manieren om dat te doen, maar de belangrijkste zijn toch wel de douchepijp en douchebak warmtewisselaar.

De douchepijp warmtewisselaar

Dit apparaat bestaat uit een dikke en een dunne pijp. Een dikkere pijp van zo’n 2 meter wordt over een dunnere pijp geplaatst.

Het warme afgevoerde water vloeit door de buitenste pijp, terwijl er ‘vers’ water door de binnenste pijp omhoog stroomt. Daar de binnenste pijp wordt verwarmd door het terugstromende afvoerwater, wordt het deels verwarmt. En daardoor hoeft je cv minder hard te draaien en bespaar je dus energie.

De douchebak warmtewisselaar

Dit systeem lijkt op het bovengenoemde douchepijp systeem, maar hier bevinden zich de onderdelen in de douchebak. Het warme afvoerwater stroomt via de sifon over een koperen schotel en geeft vervolgens zijn warmte af aan een ingebouwd spiraalvormige buis. In deze buis stroomt het ‘verse’ water naar de douchekop.